[...] - baton Wartość odżywcza: baton (88 g) *%ZDS Wartość energetyczna 1421 kJ / 340 kcal Białko 25 g Węglowodany 44 g W tym cukry 29 g Tłuszcz 7 g W tym nasycone kwasy tłuszczowe 4 g Błonnik pokarmowy <1 g Sód 0,1 g Witamina A 750μg 94% Witamina C 30mg 50% Witamina E 13,2mg 132% Tiamina (Witamina B1) 0,75mg 54% Ryboflawina [...]
[...] kto wie, że pomaga również utrzymywać prawidłowe funkcje psychologiczne oraz metabolizm homocysteiny. Dodatkowo wspiera prawidłową produkcję krwi i prawidłową syntezę aminokwasów. Przyczynia się także, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wspomaga prawidłowe funkcje układu odpornościowego. Biotyna pomaga w utrzymaniu prawidłowych [...]
[...] kto wie, że pomaga również utrzymywać prawidłowe funkcje psychologiczne oraz metabolizm homocysteiny. Dodatkowo wspiera prawidłową produkcję krwi i prawidłową syntezę aminokwasów. Przyczynia się także, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wspomaga prawidłowe funkcje układu odpornościowego. Biotyna pomaga w utrzymaniu prawidłowych [...]
[...] witaminy C w swej innowacyjnej, super zaawansowanej formie (PureWay-C®), zapewnią Ci utrzymaną na wysokim poziomie, syntezę glutationu, a kompleks witamin - wit.B6, B12, kwas foliowy, niacyna jeszcze bardziej nasilą potreningową syntezę białek. VIT-A-MIN SuperCharge = VIT-Aminy + A-MINokwasy + MINerały Dlaczego suplementacja L-glutaminą [...]
[...] się zabrać szerzej za opisanie poszczegółnych składników Xpanda, a więc do dzieła! : Witamina B3 jest nazywana niacyną i właściwie określenie to oznacza dwa związki: kwas nikotynowy (czyli kwas 3-pirydylokarboksylowy) i amid kwasu nikotynowego. Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd niekiedy nazywa się ją również [...]
[...] Główne źródła: ziarna zbóż, banany, orzechy, ryby, drób, mleko, awokado. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. mleczny koktajl z banana i 4–5 orzechów włoskich. Witamina B9 (kwas foliowy) Zapobiega ciężkim wadom wrodzonym u płodu, ponieważ bierze udział w podziałach komórkowych (tworzeniu DNA i RNA). Jest niezbędna do wytwarzania i dojrzewania [...]
[...] BIAłKO WęGLOWODANY WITAMINY MINERAłY TłUSZCZE BIAłKO Podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności [...]
[...] jest odwrócona osmoza, która jest przeprowadzana prawie, że bez strat -chemiczne (np. utwardzanie tłuszczów jest to proces niekorzystny powoduje ubytek nienasyconych kwasów tłuszczowych powstają izomery trans oraz pozycyjne nienasyconych kwasów tłuszczowych) - biotechniczne(np. fermentacja podnosi wartość odżywczą witamin z grupy B) [...]
[...] (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich uprzednim moczeniu, kiełkowaniu lub kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitowego i [...]
[...] na wymienione. Narządy i funkcje organizmu, w których prawidłowym funkcjonowaniu udział witamin jest niezbędny: § Zęby i dziąsła: witaminy A, C i D § Mózg i układ nerwowy: kwas foliowy, kwas pantotenowy, witaminy B1, B6, B12 i C § Oczy: witamina A, witamina B2 § Naczynia krwionośne: witamina E, witamina C § Płuca: witamina A i witamina E [...]
ANANAS - DODAJE ENERGII Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko [...]
[...] insuliny działa tak jak ona. Rodniki usuwają cukier z krwiobiegu, kierując go w pierwszej kolejności do tkanki tłuszczowej, gdzie ten ulega przemianie do glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli po prostu do tłuszczu zapasowego. Jednocześnie, jak pamiętamy z poprzedniego artykułu, hamują rozpad tłuszczu, co ułatwia magazynowanie cukru w [...]
[...] za niezbędne) wywołuje szereg efektów fizjologicznych uzależnionych od wielu czynników: Działania na organizm specyficznych składników żywności, takich jak niektóre aminokwasy, kofeina, alkohol etylowy i inne, Odpowiedniej proporcji składników odżywczych w diecie -białek, węglowodanów, tłuszczów poszczególnych frakcji, witamin oraz składników [...]
[...] wzmagać wchłanianie leków o tzw. dużej lipofilności (rozpuszczalnych w tłuszczach) a także witamin A, E, D i K. Pokarm bogatotłuszczowy wzmaga w jelicie cienkim wydzielanie kwasów żółciowych i nasilenie procesu emulgacji lipidów. W kontekście tej reakcji powstaje emulsja tłuszczowa która doskonale ułatwia przenikanie leków o charakterze [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
[...] insuliny działa tak jak ona. Rodniki usuwają cukier z krwiobiegu, kierując go w pierwszej kolejności do tkanki tłuszczowej, gdzie ten ulega przemianie do glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli po prostu do tłuszczu zapasowego. Jednocześnie, jak pamiętamy z poprzedniego artykułu, hamują rozpad tłuszczu, co ułatwia magazynowanie cukru w [...]
[...] Różnica między nimi dotyczy tylko budowy chemicznej, ale działanie jest takie samo. Aktywność witaminową witaminy A wykazują również pochodne retinolu - retinal i kwas retinowy (powstają one w wyniku utleniania retinolu) oraz pochodne estrowe, głównie spotykane to: octan, palmitynian, maślan i fosforan retinylu. Ogólnie wszystkie [...]
[...] pomarańczy, kofeinę, witaminy z grupy B, oraz elektrolity. Beta-alanina opóźniając wystąpienia uczucia zmęczenia umożliwia wydłużenie czasu treningu. Arginina jest aminokwasem spełniającym w organizmie wiele funkcji biologicznych, m.in jest prekursorem wydzielania tlenku azotu (NO). Jedną z ról, jaką pełni NO w organizmie, jest [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]